Åbenbaringen i Skive

En våd dansk sommerdag i Skive viste sig fra en overraskende vinkel. En kraftig byge blev afløst af opholdsvejr – et opholdsvejr som kastede den helt rette belysning på en skulptur.
I sig selv lignede det forfra et kedeligt motiv – en trivelig figur ovenpå en plade.
Men netop som jeg gik forbi, kom solen frem – og fremkaldt i den rette vinkel foldede motivet sig ud og blev til kunst med en helt særlig pointe.

Skulpturen står foran en skole – og i forbindelse med indvielsen i 2009 sagde kunstneren Søren Vester ”Det kræver et menneske at holde balancen i livet.
I den balance indgår ansvaret for sig selv og hinanden og en forståelse for, at vi hverken er eller skal være perfekte mennesker. Det er fejltrinnene og det uperfekte, der gør livet smukt. Det kræver et menneske – og det menneske er ikke figurer som Obama, Lars Løkke eller Spiderman – det er dig og mig”. Som det fremgår af silhuetten og materialet er der lige præcis tale om et helstøbt menneske i al sin ufuldkommenhed – robust bygget, med knaster, åbne arme – og på vej! Det kræver et menneske!

Tag dig selv alvorligt – du er bedst egnet til netop denne opgave
Det er, som det er! Du er, som du er! Og alligevel kan vi ikke lade være med at måle os op imod hinanden. Det er der meget godt at sige om, for sund konkurrence inspirerer os til at yde det bedste, vi kan – og lidt til! Og vi bliver  nødt til løbende at arbejde på at udvikle og finpudse vores kompetencer.

Desværre kan det også føre til megen ensomhed og mindreværd. Det ser jeg, når jeg arbejder med stressramte fagprofessionelle og ledere i coachingforløb. For når vi måler os op mod andre, så glemmer vi let, at vi måler vores egen inderside op mod andres yderside. 
Ydersiden rummer os selv i det organisatorisk pæne tøj med adfærden rettet mod at lykkes i den givne sammenhæng. Indersiden rummer så meget mere – vores tanker, følelser og sansninger – vores tvivl og overvejelser over egen duelighed.
Ensomheden opstår, når man alene måler sin egen uformåenhed op mod andres duelighed og ender med at veje sig for let. Derfor er det vigtigt at dele – både hvad vi sanser, føler og tænker. Ikke fordi vi nødvendigvis kan handle på det. Men fordi der altid er et vigtigt informationsbudskab i både sansninger, følelser og tanker. Det kan man naturligvis godt tænke sig frem til alene. Men den resonans – den særlige følelse af klangbund, der kan opstå, når man deler med andre er uovertruffen.
Det svarer til forskellen på kun at have negativet fremfor at fremkalde billedet.

Du kan til enhver tid tage bestik i dit eget landskab ved at tune ind på 3 forskellige kanaler, som hver giver adgang til en særlig kvalitet:
Sansningens kvalitet: Hvad mærker jeg i kroppen?
Hvad kan disse sansninger mon fortælle mig?
Følelsernes kvalitet: Hvilke følelser fylder hos mig?
Hvilke værdier og behov udgør mon bagtæppet for disse følelser?
Tankernes kvalitet: Hvilke tanker fylder hos mig?
Hvilke små tanker kan jeg blot ane konturerne af?
Hvad handler det om?

At have adgang til at holde øje med, hvad der er på spil kan naturligvis føre til overvældelse – for vi har alle en myriade af tanker, følelser og sansninger.  Meningen er heller ikke at fortabe sig i det erfarede,  – men at belyse hvad der er på spil og at dvæle ved det med det formål at få færten af det væsentlige, som det kan give mening at fremkalde – sammen!